به منظور مدیریت ناترازی در مصرف آب و برق و همچنین رعایت تناسب مصرف انرژی جهت استحصال آب بویژه از چاههای آب مدیریت توامان آب و برق یکی از ضروریات امروز کشور است. چراکه عدم مدیریت مصرف برق بویژه با استفاده از پمپهای ناکارآمد علاوه بر اینکه باعث اتلاف انرژی زیاد و هزینه های هنگفت می گردد، امکان مدیریت صحیح مصرف انرژی و آب را کاهش می دهد. در برخی از مناطق چاههایی وجود دارند که اگرچه برق زیادی را مصرف می کنند اما متناسب با آن امکان استحصال آب وجود ندارد. در صورتیکه با سرمایه گذاری مناسب و انتخاب و خرید پمپ مناسب، امکان کاهش قابل توجه مصرف برق و افزایش نسبت میزان آب استحصال شده به ازای برق مصرف شده برای آن چاه وجود دارد. این موضوع فرصتی را ایجاد می کند تا انرژی برق مدیریت شده، در بخشهای دیگر که نیاز به آن وجود دارد، استفاده شود و بهره وری افزایش پیدا کند.
ناگفته نماند که اجرای مدیریت توامان آب و برق بر مدیریت مصرف آب نیز بسیار موثر است. با توجه به این موضوع که امکان استحصال آب بدون بهره گیری از انرژی برق در بسیاری از نقاط وجود ندارد، می توان مدیریت آب و برق را به صورت همزمان و متناسب با هم انجام داد. رعایت مصرف برق مجاز که بر اساس مشخصات فنی چاه و منصوبات آن انتخاب می گردد، می تواند از بهره برداری غیرمجاز از چاهها و اضافه برداشت جلوگیری نماید چراکه اضافه برداشت از منابع آبی منجر به اضافه برق مصرفی خواهد بود. در حقیقت میزان مصرف آب یا برق می تواند نشانه ای از مصرف درست هر کدام از آنها باشد.
به منظور افزایش بهره وری در بخش آب و برق لازم است در کنار اجرای مدیریت توامان آب و برق که یکی از ضروریات امروز کشور می باشد، سند سازگاری با کم آبی نیز ملاک عمل قرار گیرد. افزایش بهره وری در بخش آب و برق به صورت ناگهانی امکان پذیر نبوده و لازم است به صورت تدریجی و براساس یک برنامه ریزی مناسب صورت پذیرد. سند سازگاری با کم آبی یکی از برنامه های مصوبی است که می تواند به اجرای مدیریت توامان آب و برق کمک کند. هم امکان مدیریت مصرف در بخش آب و برق وجود دارد و هم اینکه مصرف کننده فرصت تطابق با شرایط را پیدا خواهد نمود.
سیدعلی اوهب
مدیر مشارکت های مردمی و طرح های زودبازده
دستهبندی: | مجله الکترونیکی بهمن ماه 1402 |
شماره مجله: | شماره 24 |
این صفحه را به اشتراک بگذارید
به این مجله امتیاز بدهید