مدیریت توامان آب و برق یک رویکرد یکپارچه مدیریت منابع آب و برق است که در این نوع از مدیریت، ارتباط میان دو عامل برق و آب دارای اهمیت می باشد و بهینه سازی استفاده از این دو منبع برای دستیابی به اهداف زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی، کاهش مصرف منابع طبیعی و تضمین تامین انرژی و آب به صورت پایدار مد نظر می باشد؛ بنابراین در این نوع از مدیریت، تاکید بر این است که آب و انرژی دو منبع حیاتی و مرتبط با یکدیگر هستند. مواردی که ضرورت دارد در مدیریت توامان آب و برق مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
- هم بستگی میان آب و انرژی به گونه ای که آب برای تولید انرژی مانند نیروگاه های برقابی و انرژی برای فرآیند های آبی مانند تصفیه خانه های آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد.
- ایجاد توازن بین تقاضا و عرضه به گونه ای که برنامه ریزی مناسب برای مدیریت مصرف آب و انرژی با در نظر گرفتن تغییرات فصلی صورت گیرد.
- تشویق به استفاده از فناوری های پایدارتر و دوستدار محیط زیست در زمینه های مرتبط با آب و انرژی مانند نیروگاه های خورشیدی و بادی و یا استفاده از فناوری های با مصرف انرژی کمتر در سامانه های تامین، تصفیه و توزیع آب به منظور توسعه پایدار
- اجرای آیین نامه های یکپارچه به گونه ای که آب و انرژی را به عنوان منابع هم بسته تلقی کنند تا بر آن اساس برنامه ریزی گردد.
- گسترش همکاری های بین رشته ای جهت پیشبرد بهتر اهداف مدیریت همزمان آب و انرژی
- اصلاح سیاست ها و مقررات مربوط به حفاظت از منابع آب و انرژی و طراحی زیرساخت ها به منظور مقابله با تاثیرات تغییرات آب و هوایی و اقلیمی به منظور تامین انرژی پایدار
- همکاری های بین سازمانی جهت بهبود عملکرد سیستم های آب و انرژی
- استفاده از سیستم های مدیریت هوشمند برای کاهش مصرف آب و برق در ساختمان ها و صنایع
- ایجاد فرهنگ سازی بین اقشار مختلف جامعه برای استفاده بهینه از منابع آب و انرژی و مدیریت هوشمند آن ها
سیده حمیده میرجلیلی
کارشناس محیط زیست و کیفیت منابع آب