«این برای اولین بار در تاریخ است که ما، سران کشورها و دولتها، به دعوت سازمان ملل متحد، گرد هم می آییم تا اهمیت توسعه اجتماعی را به رسمیت بشناسیم و آن را برای بهزیستن، اینک و نیز در قرن بیست و یکم، اصلی ترین اولویت خود در سراسر جهان بدانیم». سرآغاز سند اجلاس جهانی کپنهاگ در مارس 1995. شاید تعریف بهتری از توسعه اجتماعی نمیتوان یافت که آن، تمهید مسیر رسیدن جامعه به وضعیتی است که به فعل درآمدن همه قابلیت های فردی و جمعی امکانپذیر و در دسترس باشد. قابلیت، پتانسیل های فقط انسانی نیست. معنای محیطی هم دارد. اساسا، دامنه واژه اجتماعی را می شود تا اشیا هم حتی کشید. قابلیت در ترجمه واژه (Affordance) در روانشناسی بوم شناختی جیمز گیبسون (1904 – 1979)، تمام توانایی های آدمها، محیط و اشیاست که میتواند مکمل یکدیگر هم باشد. این یک دیدگاه استقرایی است که می گوید در فرایند ادراک، قابلیتهای محیط است که با قابلیت های اکتسابی ذهن فهم میشود. به معنای دیگر، ذهن در فرایندهای مواجهه با محیط دریافته است که میتوان کدام قابلیت ها را در کدام چیزها یافت و چگونه میتوان از آن بیشترین بهره را برد. این معنای بهره وری هم هست.
بسیاری بر این باورند که توسعه و توسعه اجتماعی معادل یکدیگرند و آن به معنای حرکت رو به پیشرفت جامعه به سطوح بالاتر کارآمدی، کیفیت زندگی، بهرهوری، ادراک، خلاقیت، نوآوری، مهارت، کرامت انسانی و فضیلت است. توسعه اجتماعی در سطح شرکتی به معنای افزایش توانایی شرکت ها برای مواجهه با پیچیدگی های محیط در سیستم پویای جامعه است که به بهزیستن و رضایت اجتماعی منتهی شود. بهزیستی اجتماعی در گرو رشد اقتصادی پایدار به معنای دانستن قابلیت های زیست محیطی برای بهره وری هم هست. فرایند توسعه، مسیر شکوفا شدن همه قابلیت ها به شکلی بهره ورانه است. بهره وری، صورت فردی نیز دارد. از همینجاست که آب، به دلیل پیش نیاز بودنش در رسیدن جامعه –شامل همهی آدمها و چیزها- تا بهترین خودشان نه تنها باعث توسعه اجتماعی است، که در فرایند توسعه اجتماعی، خود آب هم باید بتواند به حداکثر شکوفایی برسد. توسعه اجتماعی، فراهم کردن فضای بروز استعدادهاست. استعداد ما در یافتن راههای بهره وری و استعداد آب در یافتن ارزش واقعی خود. بهره وری نتیجه توسعه اجتماعی است، اما ما آیا بدون بهره وری هم به توسعه اجتماعی خواهیم رسید؟ این معنای ارتباط میان بهره وری آب و توسعه اجتماعی است.
«کلینیک بهتا»، ایده ی راهبردی شرکت آب منطقه ای یزد برای پل زدن میان مفهوم توسعه اجتماعی و کارکرد بهره وری آب است. در مسیر توسعه اجتماعی که در طیف گستردهای از ابعاد اجتماعی - زیست محیطی برای بهزیستن بشری و حفظ ارزش محیط تعریف میشود، تاکید بر شاخص های سرمایه اجتماعی مانند اعتماد عمومی، ادغام و انسجام اجتماعی و مشارکت مدنی به چشم میخورد. جایی باید باشد که بتوان از ارتباط مداوم با بهره برداران آب و به اشتراکگذاری دانش و تجربه به بیشترین سطح بهره وری آب رسید. بهره وری آب اگر پیش نیاز توسعه اجتماعی باشد، همزمان سطح اعتماد به حاکمیت دولتی آب را نیز بهبود خواهد بخشید. اینک به ایده تاسیس کلینیک بهتا بازگردیم؛ مشاوری برای بهره برداران آب تا افزایش سطح بهره وری. در اینجا قرار است به بخش کشاورزی و صنعت برای استفاده پایدار از منابع آب مشاوره داده شود. استفاده ناپایدار از منابع آبی در دسترس، بخشی از توسعه نایافتگی اجتماعی است. از سوی دیگر، توجه ما به شاخص های اقتصادی در این کلینیک میتواند تسهیل بازگردانی ارزش واقعی آب بدان باشد. آنچه که در تعریف بازار آب هم هست. مصرف بهره ورانه منجر به صرفه جویی درآمدزا نیز خواهد بود. «ما عمیقا متقاعد شدهایم که توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و حفاظت از محیط زیست به هم وابسته اند و در کنار هم بنیان های توسعه پایدار را تقویت میکنند. توسعه پایدار، چارچوبی برای تلاشهای ما درجهت دستیابی به کیفیت بهتر زندگی برای همه است».
از مسیر دیگر، توسعه اجتماعی ابعاد ذهنی هم دارد. بهزیستن، شامل احساس رضایت نیز هست. اگر جایی باشد که بکوشد در عین محافظت از منابع آبی در دسترس، دغدغه های بهرهبرداران آب را نیز کاهش دهد، بهره وری آب را تا توسعه اجتماعی پیموده است. پیش از این، در رویدادهای آبی در شهرستان های استان یزد، با روش گرندد تئوری، پارادایم های اصلی مشکلات کشاورزان احصا شده است. اینک تلاش برای حل مسائل اجتماعی مرتبط با پروانههای جدید بهره برداری از آب آغاز شده است. کلینیک بهتا، دقیقا در نقطه اتصال میان بهرهبرداران آب و کارشناسان قرار دارد. بهرهبرداران با مراجعه به این کلینیک و بیان مساله خود در زمینه آبیاری، مثل مساله احساس عدم کفایت آب تخصیصی برای زمینهای کشاورزی، دغدغه های تغییر شیوه های آبیاری، مشکلات کیفیت آب، تنش آبی گیاهان و مانند آن، راه حل های نوآورانه برای بهره وری در مصرف آب را از کارشناسان خبره دریافت خواهند کرد. از سوی دیگر، کلینیک میتواند راههای ممکن برای دریافت تسهیلات مالی احتمالی در زمینه بهره وری را نشان دهد. در این فرایند، از مشاوره تا اجرای نهایی، کلینیک بر حسن انجام کار نظارت خواهد داشت. ما راهی برای عبور از اینک تا بهرهوری آب و توسعه یافتهایم؛ کلینیک بهتا.
عباس فقیه خراسانی
مشاور علمی مرکز بینالمللی قنات و سازههای تاریخی آب
دستهبندی: | نشریه الکترونیکی مهرماه 1402 |
شماره مجله: | شماره 20 |
این صفحه را به اشتراک بگذارید
به این مجله امتیاز بدهید