امروزه یافتن صنعتی که با آب کار نکند مشکل است. این منبع، به میزان کم یا زیاد، در همه صنایع صرف نظر از هدف آنها استفاده می شود. تمام فعالیت های صنعتی برای تولید محصولات نهایی و حمایت از فعالیت های تولیدی نیازمند آب است. با این حال، مصرف آب در مقدار و نوع آب مصرفی بسته به هر صنعت تغییر می کند.
مهمترین عوامل افزایشدهنده تقاضا برای آب با این منابع محدود، در صنایع، افزایش تولید صنعتی، کاهش بهره وری آب ، ایجاد روزافزون شهرک ها و نواحی صنعتی و نیز بزرگتر شدن نسبی صنایع پرآبخواه در ساختار صنعتی که خود چالشی بزرگ است.
میزان مصرف آب صنعت در استان یزد حدود ۶۵ میلیون مترمکعب در سال و معادل ۷ درصد از مصارف است که عمده آن از سفره های آب زیرزمینی تامین می شود.
در شرایطی که با اتمام تخصیص آب صنعت در اکثر دشت های استان مواجه هستیم، تقاضای آب این بخش همواره رو به افزایش بوده و احتمالا روند افزایشی آن ادامه خواهد داشت.
چراکه عامل تولید صنعتی نیرومحرکه اصلی آن و رشد جمعیت و تمایل های حاکمیتی همواره در جهت افزایش تقاضای آب عمل نموده و کنترل آن سخت است.
این تقاضای فزاینده در حالی است که آب تجدید پذیر و قابل برنامه ریزی به شدت کاهش پیدا کرده و بیلان منفی تجمعی افزایش.
بهبود بهره وری و تغییرات ساختاری صنایع در جهت استقرار صنعت کم آبخواه منجر به مدیریت تقاضای آب بخش صنعتی خواهد شد.
بازتخصیص آب در اختیار صنایع با آب غیر متعارف دریا و پساب، در نظرگرفتن تعرفه معادل ارزش اقتصادی آب و حذف رانت آب ارزان، ایجاد بازارهای آب متعارف و غیر متعارف، تعیین تکلیف مجوزهای صادر شده سنوات قبل که منجر به تولید نگردیده اند، بازچرخانی آب فرایند تولید ، استفاده از پساب های شهری، ایجاد استانداردهای اجباری صرفه جویی، افزایش دسترسی به فن آوری های با بازده بالا و مسئولیت پذیری شرکتی از مهمترین راهکارهای مدیریت و تامین آب صنایع، معادن و خدمات می باشد.
دستهبندی: | نشریه الکترونیکی آذرماه 1403 (شماره 34) |
شماره مجله: | شماره 33 |
این صفحه را به اشتراک بگذارید
به این مجله امتیاز بدهید