آکوانومیکس، متشکل از آکوا که آب است و نومیکس، تدبیر را در شماره قبل بحث کردیم و بدینجا رسیدیم که تدبیر آب، شامل تحلیل اجتماعی و اقتصادی نحوه تخصیص منابع آب در دسترسی است که ارزشگذاری شده است. در اینجا، آب نه ابزاری برای رسیدن به هدفی دیگر که خودش هدف نهایی است. یعنی ارزش آب است که تعیین میکند چگونه منابع محدود آن مصرف شود. اینک برای رسیدن بدان غایت که آب است باید ابزارهایی برای بهرهوری جست. زیرا آب محدود و ارزشمند است. آکوانومیکس، علم تدبیر منابع محدود آب است. سوال اصلی اینجا همین است که چگونه منابع محدود آب، با ورودی و خروجی مشخص بتواند در ضروریترین شکل ممکن تخصیص یابد، نیازهای روزمره جمعی وکشاورزی و صنعت را تامین کند و هرگز در طول نسلها این چرخه محدود آب از بین نرود. بگذارید جور دیگری بگویم. ما با یک حد بینهایت مواجهیم. زمانی کهX تابع که آب است به سمت صفر میل کرده است! آکوانومیکس، f(x) بینهایت از کمترین است. موریس اشر (1898 – 1972) در لیتوگرافی آبشار، حد بینهایت تابع آب را به تصویر کشیده است.
آبشار موریس اشر را در تصویر (1) ببینید. یک چرخه بیپایان آب در آن جریان دارد، از پایین آبشار و در حرکتی مارپیچی، آب به بالای آبشار برمیگردد. این برخلاف قوانین فیزیک است. ما با شیء غیرممکن مواجهیم. آنچه که دیده میشود اما نمیشود باورش کرد. ساختار کانال آب در اینجا یک توهم نوری ایجاد میکند. به نظر میرسد که آب به طور مداوم به سمت بالا جریان دارد که در فضای سهبعدی غیرممکن است. این توهم با استفاده هوشمندانه از پرسپکتیو پنروز ایجاد شده است. راجر پنروز ریاضیفیزیکدان انگلیسی برنده نوبل فیزیک، با پدرش لیونل پنروز که روانشناس برجستهای بوده است فرضیه ساختار متمایل ذهن برای توهم دیداری را مطرح کردند. پنروز پسر بعدها پلکان و مثلث پنروز را طراحی کرد که در یک چرخه ابدی در امتدادند. آنچه که موریس اشر از آنها در آبشار هم بهره برده است.
ما در طرح موریس اشر با یک چرخه کامل آب سر و کار داریم که کل ساختار موجود را تغذیه میکند. معماری اطراف چرخه شامل یک باغ و دو برج است که به کیفیت سوررئال و فرابشری صحنه میافزاید. اشر با مهارت، پرسپکتیو را دستکاری میکند تا توهم یک ساختار غیرممکن را ایجاد کند. چرخه بیپایان آب در اینجا نمادی از مفهوم بینهایت و یک حرکت دائمی است. به شکلی نمادین، آسیاب آبی نماد صنعت و زندگی روزمره در این چرخه قرار دارد. به تراسهای کشاورزی اطراف چرخه توجه کنید که غالبا در مناطق کوهپایه و شیبدار رایج هستند و ازقضا به منظور جلوگیری از فرسایش خاک و بهینهسازی استفاده از آب در کشاورزی ایجاد میشوند. این زمینهای کشاورزی دقیقا از همین چرخه آبیاری میشوند. بنابراین آب از چرخه به جز تبخیر، از مسیرهای نامشخص دیگری خروجی دارد. اشر اشاره میکند که در آبشار غیر ممکن او به همان میزان خروجی باید به شکلی طبیعی - مکانیکی ورودی آب داشت که چرخه برقرار بماند. همین چرخه نماد تدبیر آب در یک ساختار است که نمای خشتی بناهای اطراف انگار بخواهد تصویر یک زندگی کویری وسط کوهپایهها را به تماشا بگذارد.
تصویر (1): آبشار، موریس اشر (1961)
در اینجا ما با یک سیستم چرخشی آب مواجهیم. یعنی آب استفاده شده در خانهها، صنعت و کشاورزی، مجدد به سیستم بازمیگردند. در همانحالی که به نظر میرسد آب مورد نیاز خود را هم از همین سیستم گرفتهاند. مفهوم چرخشی شدن را از همینجا به اقتصاد بیاوریم و ببینیم آبشار اشر چطور میتواند در یک اقتصاد چرخشی تفسیر شود. اقتصاد چرخشی (Circular Economy) یک مدل اقتصادی است که هدف آن به حداقل رساندن هدررفت منابع و به حداکثر رساندن بهرهوری از مواد و انرژی در طول چرخه حیات محصولات است. این مدل برخلاف اقتصاد خطی سنتی که در آن مواد استخراج میشوند، محصولات ساخته و استفاده میشوند و سپس به عنوان زباله دور ریخته میشوند، بر استفاده مجدد، بازیافت و بازچرخانی محصولات و مواد اولیه تمرکز دارد. ما مفهومی کلیدی در استفاده پایدار از آب داریم که به 3آر (3R) مشهور است. 3 کلمهای که این مفهوم را میسازند، کاهش (Reduce)، استفاده مجدد (Reuse) و بازچرخانی (Recycle) هستند. در کاهش، به حداقل رساندن هدررفت آب با افزایش سطح بهرهوری مورد نظر است. استفاده مجدد، بهرهبرداری دوباره از آب مصرفی با حداقل تصفیه و بازچرخانی به معنای تصفیه کامل آب برای همان استفاده یا تغییر کاربری آن است. آبشار اشر در واقع یک اقتصاد چرخشی با 3R استفاده پایدار را به تصویر کشیده تا بینهایت بودن چرخش منبع محدود آب با تامین نیازهای اجتماعی را جاودان سازد.
تصویر (2): پرتره موریس اشر، اثر فرزان فقیه خراسانی
ما به اکتشاف بینهایت بر اثر میل تابع آبشار اشر به محدودیت آب نزدیک شدهایم. حالا وسط یک مدل ماورایی چرخش آب ایستادهایم و باید باهم این مدل را به روی زمین واقعیت بیاوریم. متغیرهای موجود چیست؟ میدانیم این یک استعاره از امکان تدبیر منبع محدود آب است. با چرخش مداوم آب در بخشهای مختلف، میان کشاورزی تراسهای اطراف، صنعت در مسیر آب و خانههای خشتی آن حوالی، از یک میزان مشخص آب، یک توالی ابدی ساخته شده است. از سوی دیگر، تصویر به ما بهرهوری را نشان میدهد. همین میزان اندک است که همه ساختار را میچرخاند. از گندم تا آسیاب. آبی که از آسیاب میآید که نماد صنعت است در کشاورزی استفاده میشود و برعکس هم. پس در کنار بهرهوری، استفاده مجدد هم هست. آیا جایی برای بازچرخانی (سومین از 3R استفاده پایدار) هم در تصویر وجود دارد؟ خانههای اطراف میخواهد همین را نشان دهد که کاربری آب به طور مداوم تغییر یافته و بدین سان، در یک مسیر اقتصادی چرخشی، همه مفاهیم یک استفاده پایدار از آب در تصویر آمده است. این معنی آکوانومیکس است. نماد آکوانومیکس، بازار آب است. بازار دقیقا با هدف افزایش بهرهوری برای امکانپذیر شدن چرخش آب میان کاربریهای مختلف تاسیس شد. بازار آب از میل به صفر منابع آب، یک چرخه بینهایت بیننسلی خواهد ساخت که آینده کشاورزی و صنعت یزد را تضمین کند. دوستان من، آبشار ناشدنی اشر وسط خانههای خشتی میان کوهها، بازار آب یزد است!
عباس فقیه خراسانی
موسس شرکت مشاور زیست اجتماعی دانو
(کارگزار بازار آب یزد)
دستهبندی: | نشریه الکترونیکی تیر 1403 |
شماره مجله: | شماره 29 |
این صفحه را به اشتراک بگذارید
به این مجله امتیاز بدهید